Wat is de juiste manier om een aanhangwagen schoon te maken?

Humbaur aanhangwagens staan alom bekend om hun goede bouwkwaliteit en degelijke afwerking. Een goede werking, en lange levensduur, van een aanhangwagen is echter afhankelijk van meerdere factoren. De mate van gebruik speelt een rol, maar ook het onderhoud en het schoonmaken spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe vaak een aanhangwagen eigenlijk schoongemaakt zou moeten worden wordt natuurlijk ook bepaald door de mate van gebruik, en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt.
Op deze pagina geven wij u graag enkele tips voor het, op een juiste manier, schoonmaken van uw aanhangwagen.
Let op voordat u uw aanhangwagen schoonmaken gaat!
Als de aanhangwagen een elektrsiche installatie heeft dient u voor het schoonmaken eerst de voeding los te koppelen.
Als u een nieuwe aanhanger hebt gekocht raden wij aan om gedurende de eerste maanden van gebruik alleen helder koud water te gebruiken bij het schoonmaken.
Houdt, bij het gebruik van een hogedrukreiniger, voldoende afstand tot het te reinigen oppervlak.
De volgende onderdelen van een aanhangwagen mogen niet direct met water worden bespoten:
- Elektrische onderdelen
- Banden
- Schokdempers
- Gasveren
- Disselkop / koppeling
- Bestickerde of bedrukte delen / oppervlakken
- Onderdelen van het hydraulisch systeem
- Pakkingen / Afdichtingen
Algemene tips voor het schoonmaken van een aanhangwagen
Wij adviseren om een aanhangwagen met regelmaat schoon te maken om zo een goede werking te garanderen. Maak een aanhangwagen bij voorkeur direct na gebruik schoon. Op deze wijze wordt namelijk voorkomen dat hardnekkige vervuiling zich aan het oppervlak kan gaan hechten. Vuil kan namelijk op den duur het materiaal van de ondergrond, zoals bijvoorbeeld de zinklaag, aantasten en beschadigen.
Onderstaande algemene tips kunnen op nagenoeg elke aanhangwagen, ongeacht het type en uitvoering, worden toegepast.
Verwijderen van de meest grove vervuiling
Grove vervuiling wordt als eerste met behulp van een bezem verwijderd.
De laadbak schoonmaken
De laadbak kan met behulp van een hogedrukreiniger worden afgespoten
Binnenzijde van de laadruimte schoonmaken
De binnenkant van de laadruimte kan met de hand worden gewassen, in combinatie met lauw water en een neutraal reinigingsmiddel.
Buitenzijde schoonmaken
De buitenzijde van de aanhangwagen kan met een hogedrukspuit worden afgespoten. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen.
Hardnekkig vuil verwijderen / kwetsbare delen
Hardnekkig en aangekoekt vuil wordt het beste met de hand verwijderd. Kwetsbare delen van de aanhangwagen worden ook het beste met de hand schoongemaakt.
Drogen van een aanhangwagen na het schoonmaken
Zet de aanhangwagen na het schoonmaken aan de voorzijde iets omhoog. Zo staat de aanhangwagen schuin achterover waardoor het water af kan lopen en de wagen goed kan drogen. Zorg bij een gesloten aanhangwagen ook voor voldoende ventilatie in de laadruimte.
Olie en smeermiddelen verversen
Loop na het schoonmaken de bewegende delen van de aanhangwagen even na en smeer deze, waar nodig, opnieuw in.
Schoonmaaktips voor specifieke ondergronden en materialen
Naast de algemene schoonmaaktips vragen sommige aanhangwagens daarnaast ook nog wat speciale aandacht. Dit is onder meer afhankelijk van de, in de aanhangwagen verwerkte, materialen. Deze tips dienen wel opgevolgd te worden om schade aan het oppervlak, of zelfs delen van de aanhangwagen, te voorkomen.
Wij geven u daarom graag nog enkele tips en aanwijzingen waar u specifiek aandacht aan moet besteden bij het schoon maken van bepaalde onderdelen.

Verzinkte metalen delen
Verzinkte metalen delen kunnen niet tegen inwerking van aggressieve en chemische stoffen zoals bijvoorbeeld strooizout, meststoffen en dergelijke. Wij raden aan om verzinkte delen na een rit grondig met water schoon te maken, zeker in de winterperiode. Hiermee kunnen roestvorming en verandering van het aanzicht (denk hierbij bijvoorbeeld aan de vorming van witte aanslag, de zogenoemde zinkzouten) van verzinkte delen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Gelakte of gepoedercoate oppervlakken
Een laklaag heeft niet alleen een cosmetisch doel, de laag geeft ook enige roestbescherming aan metalen delen en oppervlakken. De laklaag moet daarvoor dan wel volledig in takt zijn. Een laklaag is echter niet bestand tegen inwerking van agressieve en zure stoffen en moet daarom regelmatig worden gereinigd.

Aluminium oppervlakken
De aluminium borden van een aanhangwagen zijn in de meeste gevallen van geanodiseerd aluminium. Aluminium wordt, door het anodiseren, voorzien van een oxidelaag. Deze gladde en harde oxidelaag biedt een meer dan uitstekende berscherming tegen corrosie van het aluminium. Deze oppervlakken kunnen worden schoongemaakt met water en een neutraal reinigingsmiddel. Als de vervuiling hardnekkig is kan er ook van een speciale aluminiumreiniger gebruik worden gemaakt.

Houten delen
Voor het reinigen van houten delen kunnen de algemene tips voor het schoonmaken worden gebruikt. Bij houten delen is het drogen echter wel erg belangrijk. Als houten delen nat of vochtig blijven bestaat er kans op schimmel en kan hout op den dur zelfs gaan rotten. Er is ook een risico aanwezig dat er kleine haarscheurtjes in het oppervlak ontstaan waardoor er vocht in het hout kan trekken.

Plywood (multiplex) panelen
Voor gesloten aanhangwagens worden in veel gevallen plywood panelen gebruikt voor de opbouw. Deze panelen hebben een dunne kunststof laag waardoor ze sterk en zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Deze panelen kunnen worden schoongemaakt met behulp van water en een neutraal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld een kunststofreinigingsmiddel)
TIP! Als de kunststof deklaag een kleine beschadiging heeft kan dit worden afgedicht met siliconen. Zo wordt voorkomen dat er vocht in het paneel kan trekken.

PVC / synthetisch zeildoek
Zeildoek van een huif of vlakzeil kan eenvoudig met een kunststof- en zeildoekreiniger worden ingespoten. Het middel even in laten werken waarna het met schoon water kan worden afgespoeld. Bij sterke vervuiling kan het schoonmaakmiddel ook met behulp van een borstel worden ingewerkt. Na het afspoelen met water moet het zeildoek goed drogen.
Bij het schoonmaken van een zeildoek dient er voorzichtig te werk worden gegaan op bedrukt oppervlakken om beschadigingen aan de bedrukking te vermijden.

Polyester componenten
Polyester is een onderhoudsvriendelijk materiaal en kan met water en een neutraal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld een kunststof reiniger) worden schoongemaakt. Indien nodig kan het polyester met een mild polijstmiddel tot hoogglans worden gepolijst. Het oppervlak kan met een wax worden verzegeld.

Rubberen onderdelen en afdichting
Onderdelen en afdichting van rubber moeten regelmatig behandeld worden met talk, vaseline of vaselinespray. Hiermee wordt voorkomen dat het rubber uitdroogt, hard wordt en uiteindelijk gaat scheuren of barsten.
Elke aanhangwagen heeft onderhoud nodig om de betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid te garanderen. Het regelmatig schoonmaken hoort daar dus ook bij. Het is niet alleen bedoeld om een aanhangwagen er mooi uit te laten zien, hoewel dat natuurlijk wel erg prettig is omdat een aanhangwagen ook onderdeel van uw gehele bedrijfsuitstraling is. Door een aanhangwagen regelmatig schoon te maken verkleint u dus ook de kans op roestvorming van metalen delen, of het verrotten van eventuele houten delen. Reparatie kost uiteindelijk niet alleen geld, het betekent vaak ook dat u uw aanhangwagen enige tijd niet kunt gebruiken. Voorkomen is beter dan genezen, dus een goede schoonmaakbeurt op zijn tijd is, zoals u ziet, welbesteed.
Aanhangwagens
Autotransporters
Bakwagens enkelas
Bakwagens tandemas
Gesloten aanhanger enkelas
Gesloten aanhanger tandemas
Kippers
Koel- en vrieswagens
Machinetransporters
Motortrailers
Plateauwagens enkelas
Plateauwagens tandemas
Schamelwagens
Veetrailers
Verkoopwagens enkelas
Verkoopwagens tandemas
Verlaagbare aanhangwagen
Kabelhaspelaanhangwagen